Per setmana santa, aprofitant els dies de festa, vam anar a visitar Tarragona.
Tarragona està situada a la costa del Mar Mediterrani i és la capital de la comarca del Tarragonès i de la província de Tarragona.
El Conjunt arqueològic de Tarraco (ciutat molt important durant l'època romana) va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 2000.
La nostra visita es va centrar en el Circ Romà Pretori i l'amfiteatre.
Agafant forces amb un bon esmorzar. |
Però la primera parada va ser a l'aqüeducte de Les Ferreres o Pont del Diable. Punt de trobada amb els companys de visita i punt per esmorzar.
Vistes del Pont del Diable |
L'Aqüeducte de Les Ferreres o Pont del Diable és un aqüeducte romà construït entre els costats del barranc dels Arcs que duia aigua del riu Francolí a l'antiga ciutat de Tarraco. Data del segle I, època de l'emperador August i fou construït coincidint amb el creixement de la ciutat de Tarraco.
És un dels aqüeductes més monumental i més ben conservats de l'època romana i el més important de Catalunya.
Un cop arribats a Tarragona (i després d'aconseguir aparcar el cotxe, cosa no gens fàcil per alguns lents) vam visitar el Circ Romà.
Vistes des de fora del Circ:
El Circ Romà era l'edifici destinat principalment a les curses de carruatges. La seva construcció data de finals del segle I dC i va estar en ús fins al segle IV dC.
És de planta allargada amb un dels extrems amb corba semicircular. La seva estructura s'ha conservat dins de la estructura urbana actual però les restes avui recuperades de l'antic Circ romà representen una petita part de la construcció original.
Runes del Circ |
Runes del Circ |
La part de la corba ha estat objecte d'un important procés de recuperació. En aquest sector trobem tres arcs que formaven part de la façana monumental del Circ. De l'arc central surten unes escales que permeten pujar a la part superior del Circ.
Volta superior |
El Circ es va construir damunt de potents voltes de ciment que tenien una doble funció: eren la fonamentació sobre la qual es van construir les grades, les escales i la plataforma superior i on s'assentaven; i també servien de corredors interns.
Una cursa per la volta superior |
Noemí, Maite, Adrià i Marina |
La graderia i l'arena estaven separats per un mur de més de dos metres d'alçada, que tenia la funció de protegir els espectadors en el cas que es produís algun accident durant l'espectacle.
A partir del segle V l'estructura del circ va ser aprofitada per a noves construccions, quedant integrada dintre de la ciutat sense desaparèixer. Molts dels carrers i cases de l'àrea que ocupava el Circ deuen la seva forma actual a les restes sobre les quals es van edificar.
Vista del Circ des de dalt de la Torre del Pretori |
La torre del Pretori, construcció romana del segle I dC, era una torre lateral que connectava els diferents nivells del conjunt monumental format pel circ, la plaça de la representació i el recinte de culte.
Finalitzada l'època romana, coneguda amb al nom de Castell del Rei, va ser utilitzat com a centre de reclusió durant el segle XVII, convertint-se en la presó provincial de Tarragona a mitjans del segle XIX. Funció que va mantenir fins l'any 1953.
Des de 1939 fins 1945, més de 650 condemnats de mort van sortir d'aquesta presó per a ser afusellats en el Turó de l'Oliva, víctimes de la repressió franquista.
Es pot accedir a la torre des del Circ, accedint a les seves dues plantes. On es pot observar una maqueta de la ciuta de Tarraco.
I accedint a la part superior de la torre es pot contemplar unes vistes extraordinàries de la ciutat de Tarragona i de l'amfiteatre.
Vistes de l'amfiteatre des de la Torre del Pretori |
Finalitzada la nostra primera visita vam arribar a l'amfiteatre.
L'amfiteatre estava dedicat als espectacles de lluita; lluita de gladiadors, amb feres. I en segons quines hores del dia es podien veure també espectacles atlètics i altres tipus d'entreteniments.
La seva construcció data de finals del segle I dC i principis del segle IIdC. I està situat al costat del mar.
La planta de l'amfiteatre es el·líptica, trobant al centre l'arena, espai on es desenvolupaven tots els espectacles. Sota l'arena hi ha les fosses, que estaven cobertes de taulons de fusta. Al voltant de l'arena teniem les grades, on el públic contemplava l'espectacle. Les grades estaven dividides per classes socials. Actualment es conserva només una part de les grades.
Restes de l'amfiteatre |
Restes de l'amfiteatre |
Restes de l'amfiteatre |
L'any 258 dC va ser cremat viu a l'arena de l'amfiteatre el bisbe de Tarragona. En commemoració d'aquest fet durant el segle VI es va construir una basílica visigòtica a l'arena. Al costat de la basílica es va situar un cementiri.
Durant el segle XII es va construir a sobre una església romànica de planta en creu llatina dedicada a santa Maria del Miracle; celebrant alguns enterraments en el petit cementiri.
Finalitzada la visita a l'amfiteatre vam anar a dinar que ja teníem molta gana. El millor lloc a la platja. I després de dinar, tot i que l'aigua estava supergelada, alguns bojos van decidir fer un bany.
El Pol i les seves patates |
No hay comentarios:
Publicar un comentario